Svijet

Meркелова: Недовољна обећања развијених земаља

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да су недовољна обећања које су индустријски развијене земље дале на конференцији УН о климатским промјенама у Копенхагену.


У говору одржаном у парламенту непосредно пред полазак на конференцију у Копенхаген Меркелова је рекла да вијести из данске пријестонице нису добре и упозорила је да би могући неуспјех у постизању споразума био веома штетан.

"Вијести које добијамо нису добре. Морам искрено рећи, понуда САД да смање емисије угљендиоксида за четири одсто у поређењу са нивоом из деведесетих не звучи нимало амбициозно", истакла је Меркелова.

На конференцији у Копенхагену требало би да буде постигнут договор о новом споразуму за борбу против климатских промјена, који би требало да наслиједи важећи Протокол из Кјота, којем важност истиче 2012. године. Земље у развоју и развијене државе не могу да пронађу заједнички став о смањењу штетних гасова на који се треба обавезати, а, са друге, помоћ коју би развијене државе требало да дају земљама у развоју у борби са посљедицама глобалног отопљавања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog