Društvo

Ухапшен Маркачев замјеник због злочина у Олуји

ЗАГРЕБ - У Загребу је данас ухапшен Жељко Сачић, ратни замјеник команданта специјалне хрватске полиције Младена Маркача, једног од тројице хрватских генерала којима је у току суђење у Хашком трибуналу.


Сачићев адвокат Звонимир Ходак изјавио је да је његов клијент ухапшен "због кривичног дјела спречавања доказивања".

"Не знам о чему је тачно ријеч, али сматрам да је хапшење повезано с Хашким судом. Мислим да је ријеч о наставку додворавања хрватских власти хашком тужилаштву", рекао је Ходак.

Сачић је помињан у вези са злочином у селу Грубори, недалеко Книна, гдје је 25. августа 1995. године убијено пет стараца српске националности. За тај злочин су, између осталог, у Хагу оптужени хрватски генерали Анте Готовина, Младен Маркач и Иван Чермак.

Хашки суд терети хрватске специјалце да су након акције "Олуја" извршили покољ српских цивила у Груборима, а Сачића је са тим злочином повезао Стјепан Бухин, полицијски кординатор за Книн у вријеме акције "Олуја", који је хашким исљедницима рекао да Сачић прикрива крвнике из Грубора.

Бухин је у хашкој судници, као свједок тужилаштва, промијенио исказ, али је потврдио да је Сачић након вијести о том злочину стигао у Книн и рекао да ће се "убиства у Груборима третирати као посљедица акције `Олуја`".

Хрватски генерали Готовина, Чермак и Маркач терете се за учешће у удруженом злочиначком подухвату, с циљем протјеривања Срба из Крајине током и послије операције "Олуја" у љето 1995. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog