Društvo

Нови приговор на обустављање истрааге о Тузланској колони

ИСТОЧНО САРАЈЕВО -Координатор Тима за истраживање и документовање кривичних дјела ратног злочина МУП-а РС Симо Тушевљак изјавио је да ће МУП РС у складу са законом приговор на одлуке о обустављању истраге у предметима "тузланска колона" и злочине на подручју општине Коњиц поднијети Канцеларији главног тужиоца БиХ.


Тушевљак је нагласио да одлука бившег руководиоца Одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ Дејвида Швендимена о давању сагласности за обустављање истраге у овом предметима није коначна.

"Та одлука је првостепена. Закон о кривичном поступку омогућује МУП РС, који је у овим случајевима поднио службене изјештаје, да тражи поновно отворање истраге ако се добију додатне информације који пружају разлоге за вјеровање да је осумњичени починио кривично дјело", рекао је Тушевљак.

Према његовим ријечима, главни тужилац БиХ Милорад Барашин ће на основу приговора одлучити да ли ће истраге бити настављене или ће потврдити одлуку поступајућег тужиоца у тим предметима.

Тушевљак је рекао да је Високи судски у тужилачки савјет у праву када је саопштио да та институција није надлежна да преиспита одлуке правосудних институција у вези са покретањем или обустављањем истрага, јер то није никад био њихов посао.

Он је појаснио да је Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ надлежна за питање да ли су поступајући тужиоци у предмету "тузланска колона" и предмету злочина почињених на подручју општине Коњиц 1992. године провели истрагу на исправан начин.

"Швендимен, који је отишао, био је руководилац Одјељења за ратне злочине, али није био поступајући тужилац. Поставља се и питање да ли је Швендимен који је одлучивао и дао сагласност за обустављање тих предмета имао на увид све доказе које је поднио МУП РС, Удружење логораша и сви други, односно да ли су ти материјали преведени на енглески језик", рекао је Тушевљак.

Координатор тима за истраживање и документовање кривичних дјела ратног злочина МУП-а РС додао је да се поставља питање да ли је поступајући тужилац по тим предметима провео истрагу до краја и на исправан начин на основу доказа који су им достављени од оштећене стране.

Бивши руководилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ Дејвид Швендимен дао је 11.децембра ове године сагласност за обустављање истраге у предметима Тузланска колона и за злочине на подручју општине Коњиц 1992. године.

Током напада на колону ЈНА у Тузли маја 1992. године убијено најмање 50 војника, док је у селима Брадина и Главатичево на подручју општине Коњиц страдало 48 српских цивила.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog