Društvo

Коњички Хомеини се слободно креће

САРАЈЕВО - Суд БиХ одбио је захтјев Тужилаштва БиХ за одређивање једномјесечног притвора Јусуфу Хаџајлији, званом Хомеини, који се терети за злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника хрватске националности у селу Трусина код Коњица 1993. године, те осумњиченом одредио мјере забране.


"Тужилаштво није навело довољно оправдане разлоге за задржавање овог лица у притвору и Суд БиХ сматра да то није неопходно, те да је његово присуство током овог поступка могуће обезбједити и уз изречене мјере забране", речено је Срни у Суду БиХ.

Из Суда БиХ наводе да мјере забране подразумијевају забрану посјећивања села Трусина, као и подручја од пет километара око овог села, контакт са другим осумњиченим и свједоцима у овом предмету, присуство јавним и приватним друштвеним окупљањима, а поготово угоститељским објектима на којима се одвијају друштвене активности на подручју општине Коњиц.

"Мјере забране трајаће све док за то постоји потреба, а најкасније до правоснажности пресуде", додају из Суда.

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту ухапсили су Хаџајлију 15. децембра, на подручју Коњица, због сумње да је починио кривично дјело злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника.

Хаџајлија се терети да је као помоћник команданта за безбједност 45. Брдске бригаде Армије БиХ "Неретвица" починио злочин над жртвама хрватске националности у селу Трусина код Коњица, 16. априла 1993. године.

Припадници Сипе хапшење су извршили по налогу Тужилаштва БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog