Društvo

ОЕБС: Спроведите родни акциони план

САРАЈЕВО - Мисија ОЕБС у БиХ позива представнике власти да учине стварни напредак у реализацији својих обавеза, те да у потпуности примијене Џендер акциони план и релевантне стратегије за спречавање и борбу против насиља у породици.


Директор Одјељења за људска права Мисије ОЕБС-а Џејмс Родехајвер истакао је да је насиље на основу пола изражено у БиХ и уништава животе и породице, те да се мора третирати и као извор неједнакости полова, који, у основи, овјековјечује неједнакост снага у односима између мушкараца и жена.

ОЕБС поздравља напредак оставарен на примјени Државног акционог џендер плана и Државне стратегије за спречавање и борбу против насиља у породици, као и чврсту опредијељеност бројних невладиних организација да пруже помоћ жртвама, упркос ограниченим средствима.

Да би помогао рјешавању ових проблема, ОЕБС је током ове године организовао конференције и семинаре на цијелој територији БиХ, на којима су представници тужилаштава, судова, центара за социјалну заштиту, полиције, здравствених установа и грађанског друштва разговарали о ефикаснијем процесуирању предмета насиља у породици, заштити свједока и већој координацији.

Као резултат тога, општинске власти су предузеле конкретне кораке на повећању координисаних активности, као одговор на случајеве насиља у породици, са фокусом на заштиту жртава, саопштено је из ОЕБС-а.

Ова организација фокусирала се и на развој већих капацитета међу ентитетским џендер центрима, а комисије за једнакост полова у склопу општинских управа, у извршавању својих дужности на примјени Закона о једнакости полова БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog