Društvo

Потписан уговор о помоћи инвалидима

БАЊА ЛУКА - Министар здравља  Ранко Шкрбић и представник организације "Аустријски доктори за инвалиде" из Аустрије Мартин Салцер потписали су данас у Бањој Луци споразум о сарадњи у реализацији пројекта "Обухватање и процјена лица са тешким инвалидитетом у РС и БиХ".


У оквиру оквиру ће бити сачињени неопходни нормативни акти усклађени са европским стандардима за ту област.

Наглашавајући да Министарство здравља и социјалне заштите РС има дугогодишњу успјешну сарадњу са овом аустријском организацијом, Шкрбић је рекао да сарадња на овом пројекту првенствено подразумијева обухватање и процјену степена инвалидности свих лица са инвалидитетом у РС и утврђивање правичне помоћи, накнаде и заштите ових лица.

"Циљ пројекта је пилотирање различитих модела процјене степена најтежих облика инвалидности код корисника права и закона о социјалној заштити, а специфични циљеви овог пројекта биће, наредних мјесеци, постигнути у неколико активности, као што је израда упитника и процјена степена инвалидности на подручју општина Бањалука и Ново Сарајево у Федерацији БиХ", прецизирао је Шкрбић.

Он је додао да, након тога, слиједи израда приједлога нормативних аката у области процјене степена инвалидности и то према критеријумима актуелних европских норми за ту област, наглашавајући да ће у овај дио пројекта аустријска уставнова уложити 12.900 КМ.

Шкрбић је рекао да ће реализација овог пројекта у значајној мјери помоћи Министарству, посебно у сектору социјалне заштите да се додатно уреди и хармонизује област процјене инвалидитета, посебно најтежих инвалида који захтијевају туђу његу и помоћ на начин како је то урађено у земљама Европе.

"Очекујем да ће резултати овог истраживања сигурно помоћи Министарству и надлежним институцијама у РС да на објективнији и праведнији начин ураде процјену инвалидитета и да на основу тога сачинимо одговарајуће правилнике у складу са законом о социјалној заштити како би ове категорије грађана стекле праведнију новчану накнаду за стање у коме се налазе", рекао је Шкрбић новинарима.

Подсјећајући да је посредством организације "Аустријски доктори за инвалиде" већ 11 година присутан на простору БиХ, Мартин Салцер је истакао задовољство због потписивања споразума о сарадњи на овом пројекту, додајући да је његова земља опредијељена за помоћ лицима са инвалидитетом у РС и БиХ.

"Кроз овој пројекат покушаћемо да урадимо праведну процјену, пошто је тренутно ситуација у РС и у ФБиХ таква да помоћ која се пружа овој популацији није адекватна проценту инвалидитета тих лица, рекао је Салцер.

Национални координатор за побољшање положаја лица са инвалидитетом у области социјалне заштите РС Оливера Мастикоса сматра да ће овај пројекат значајно унаприједити систем социјалне заштите ове популације, посебно примјеном међународних норми, као и класификацију инвалида у складу са европским стандардима.

"На овај начин приближићемо се европским стандардима, а тиме и праведној расподјели помоћи онима којима је она најпотребнија, у зависности од степена њихове инвалидности, било да је ријеч о материјалним давањима или услугама у заједници", рекла је Мастикоса.

Директор Центра за социјални рад у Бањалуци Борка Михајловић рекла је да је финансијска помоћ инвалидним лицима од свега 40-так КМ заиста минимална, наглашавајући да је ова установа увела низ нових услуга као подршку инвалидним лицима.

"Наше опредјељење и опредјељење читавог система социјалне заштите у РС је ширење лепезе услуга као подршке и помоћи инвалидним лицима кроз партнерство са приватним и невладиним сектором у свакодневној пракси", рекла је Михајловићева.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog