Politika

Одбијена жалба Абу Хамзе

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ данас је одбацио апелацију Ал Хусина Имада, познатијег као Абу Хамза, којом је тражио преиспитивање више пресуда Суда БиХ којим је потврђено продужење надзора над њим у Установи за прихват странаца - Имиграциони центар Источно Сарајево.


Абу Хамза је тражио преиспитивање пресуда којим је потврђено продужење његовог надзора, које је утврђено у релевантном управном поступку, саопштено је из Уставног суда.

Уставни суд БиХ усвојио је апелацију Анте Зечевића поднесену због незаконитог статуса, јер је смјештен на Одјељење за издржавање мјере безбједности обавезног психијатријског лијечења и чувања у здравственој установи Казнено-поправног завода у Зеници.

У образложењу се наводи да је у том предмету утврђена повреда Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Уставни суд је закључио да надлежне власти не поштују материјалноправне и институционалне стандарде из Устава БиХ када је ријеч о лицима која кривично дјело учине у стању неурачунљивости.

Влади дистрикта Брчко наложено је да предузме кораке ради осигурања апелантових уставних права, у складу са одлуком Уставног суда БиХ.

На данашњој сједници Уставни суд БиХ ријешио је један захтјев за доношење привремене мјере и 208 појединачних апелација.

Од тога Суд је ријешио 21 апелацију у меритуму, 77 апелација је одбацио због очигледне неоснованости, а 110 апелација је одбацио због других разлога недопустивости, као што су протекао рок за подношење, неисцрпљивање правних лијекова, ненадлежност Уставног суда БиХ.

У више мериторних одлука Уставни суд БиХ је утврдио повреду права на правично суђење због неразумне дужине трајања поступка пред судовима и управним органима.

Уставни суд БиХ је поново истакао да је овај правни проблем константно присутан у пракси, те да судови и управни органи не воде довољно рачуна о стандардима који произлазе из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

На овој сједници у осам од 21 мериторне одлуке Уставни суд БиХ расправљао је о повреди права на правично суђење због неразумне дужине трајања поступка.

Наредну сједницу Вијећа од пет судија Уставни суд БиХ ће одржати 12. јануара 2010. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog