Politika

СДА тражи мјесто предсједника скупштине ФБИХ за Бошњаке

САРАЈЕВО - Странка демократске акције саопштила је данас да функције предсједавајућег Представничког дома Парламента Федерације БиХ и премијера Владе ФБиХ треба да припадају Бошњацима.


"Високи судски и тужилачки савјет БиХ је, након именовања предсједавајућег Представничког дома ФБиХ и федералног премијера, именовао Бошњака за предсједника Врховног суда ФБиХ. Тиме је ВСТС нарушио етнички баланс и треба да исправи грешку коју је направио", саопштено је из ове странке.

У саопштењу се наводи да је СДА трајно опредијељена за пуну равноправност свих конститутивних народа на функцијама у државним и ентитетским институцијама.

"Став Колегијума СДА је да је потребно поправити нарушени етнички баланс. СДА је, у договору са осталим политичким субјектима и у складу са релевантним уставним одредбама о етничкој заступљености на водећим позицијама у ентитетским институцијама, предложила своје кандидате за функције премијера и предсједавајућег Представничког дома ФБиХ", додаје се у саопштењу.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко затражио је смјену предсједавајућег Представничког дома Парламента Федерације БиХ Сафета Софтића, јер Бошњаци заузимају три од шест челних функција у ФБиХ, чиме је прекршен федерални Устав који предвиђа да представници конститутивних народа и осталих не могу држати више од двије од ових функција.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog