Politika

Иванић: Резолуција Савјета Европе је добра

ПАРИЗ - У резолуцији о БиХ, о којој ће Савјет Европе расправљати крајем јануара, инсистираће се на прилагођавању Устава БиХ Европској конвенцији о људским правима.


Желимо да се да подршка попису становништва, који би садржавао и етничке критеријуме, изјавио је вечерас члан делегација парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Младен Иванић.

Иванић је истакао да се на састанку Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савјета Европе разговарало годишњем извјештају о БиХ који су припремили турски и фински коизвјестиоци Мевлут Чавушоглу и Кимо Саси, а који се своди на уставне промјене, што је, како је рекао, доминантна тема међународних институција.

Иванић је истакао да прилагођавање Устава БиХ Европској конвенцији о људским правима није спорно за РС. ''Јасно сам рекао да за РС та врста уставних промјена није спорна и да су то све партије у РС подржавале. Међутим, то није довољно колегама из Федерације БиХ'', нагласио је Иванић у телефонском разговору из Париза. Он је навео да је због тога истакао да је резервисан за даљу и ширу причу о Уставу, јер сматра да ће она послужити партијама на власти за међусобне свађе и скретање пажње јавности са кључних економских тема.

"У принципу ова резолуција је избалансирана. Нема у њој ништа посебно проблематично. Чак бих рекао да је за мене била изненађујућа подршка потреби расписивања пописа становништва, и то пописа који би садржавао и етничке критеријуме'', нагласио је Иванић.

Он је навео да је сада вријеме за амандамане, па ако буде било неких примједби из РС да има још мјесец дана до сљедећег засиједања Савјета Европе, и довољно времена да се то поправи. Осим Иванића, у делегацији из БиХ која учествује у Паризу на састанку Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савјета Европе је и и Бакир Изетбеговић. Овај комитет надзире поштивање обавеза земаља чланица Савјета Европе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog