Svijet

Koпенхаген: Слика новог поретка на свијету

ЛОНДОН - Дешавања у "Бела центру" у данској пријестоници Копенхагену, гдје се одржава конференција УН о климатским промјенама, доказ су да САД више нису "једини шоу у граду", пише британски дневник "Фајненшел тајмс."


Лист као примјер наводи долазак предсједника Свјетске банке Роберта Зилика, који је скоро непримијећен ушао у "Бела центар".

Како наводи лист, предсједник Свјетске банке, која је симбол доминације западне економије, ушао је непримијећен у масу на међународној конференцији коју многи описују као најважнију од окончања Другог свјетског рата.

"Фајненшел тајмс" признаје да се највећа "стрка" на конференцији створила доласком америчког државног секретара Хилари Клинтон, али је самит у Копенхагену исто тако показао да САД нису више "једини шоу у граду".

Конференције за новинаре некада периферних играча попут Боливије или афричких земаља подједнако су добро посјећене као наступи америчких и европских званичника.

"Ако је Копенхаген означио успостављање новог мултиполарног свијета, његова будућност могла би да буде хаотична," сматра "Фајненшел тајмс".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog