Svijet

САД: Опада број смртних пресуда

ДАЛАС - Амерички судови изрекли су у 2009. години мањи број смртних пресуда него у било којој години од 1976. године када је Врховни суд поново вратио најстрожу казну, наводи се у извјештају Центра за информације о смртној казни САД.


Број осуђеника над којима је извршена смртна казна у 2009. години већи је него 2008. године али то је због тога што је у априлу прошле године укинут седмомјесечни мораторијум на погубљења.

Међутим, у извјештају се истиче да је број изречених смртни казни и егзекуција у силазној путањи пошто су савезне државе суочене са великим трошковима процеса, док се у главама поротника "врти" и могућност осуде невиног човјека.

Број изречених смртни казни у 2009. години највјероватније ће остати на 106, што је мање од 111 у 2008. години и 119 у години прије. Током 1999. године извршене су 284 смртне казне.

У извјештају се примјећује да је смањен број смртних казни посебно изражен у Тексасу и Вирџинији, двије америчке државе које су предњачиле по броју егзекуција у САД.

"Током 90-тих година у Тексасу је у просјеку је годишње извршавено 34 смртне казне а у Вирџинији шест. Током ове године, у Тексасу је било девет смртних казни а у Вирџинији једна", наводи се у извјештају.

Од 1 189 егзекуција извршених од 1976. године у Америци, 447 је било у Тексасу

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog