Svijet

Аушвиц: Украден натпис "Рад ослобађа" са улаза

ВАРШАВА - Пољска полиција саопштила је данас да су лопови украли озлоглашени метални знак изнад улазне капије у некадашњи нацистички концентрациони логор Аушвиц на којем пише "Arbeit macht frei" или "Рад ослобађа".


Око милион и по људи убијено је у Аушвицу током Другог свјетског рата. Затвореници који су пристизали у логор пролазили су кроз релативно малу капију изнад које је стајао нацистички мото.

Више од 200 хектара некадашњег логора смрти постало је музеј након окончања Другог свјетског рата.

"Око 5.00 часова ујутро по локалном времену административна служба музеја обавијестила нас је да је натпис украден. Цијела област је под надзором, има много камера. Тренутно анализирамо снимке. Надам се да ћемо убрзо пронаћи неки траг", рекао је портпарол локалне полиције.

Пољски дневник "Газета Виборжа" на својој интернет страници наводи да је управа музеја поставила реплику знака на улазу у логор, а који је употребљаван прије неколико година када је оригинални натпис био на поправци.

Портпарол музеја Јарослав Несфелт оцијенио је да крађа натписа "веома растужује".

Према његовим ријечима, лопови или нису знали гдје се налазе или, још горе, знали су али то их није спријечило да украду знак".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog