Svijet

Коалициони партнери излазе из Владе ако се Санадер врати

ЗАГРЕБ – У случају да се бивши премијер и шеф ХДЗ-а врати у политику Самостална демократска српска странка (СДСС) и Хрватска социјално либерална странка напустиће коалицију.


 

По писању хрватских медија, те двије странке одрађују посао за премијерку Јадранку Косор која би било каквим забранама и спријечавањима могла угрозити своју позицију у партији којом већ неко време владају борбе фракција на челу којих су Санадер и сама Косорова.

По ријечима потпредсједника и посланика СДСС Милорада Пуповца, претпоставка стабилне коалиције је стабилан ХДЗ.

„Фракцијске борбе које су ослабиле СДП, исто би могле учинити и у ХДЗ, што би било врло рискантно и непопуларно. А ако се то догоди, Јадранка Косор неће имати подршку само својих партнера, већ и јавности”, рекао је Пуповац.

И доскорашњи предсједник ХСЛС Даринко Косор намјерава Косоровој рећи да је потпуно неприхватљиво да Санадер учествује у било каквим одлукама коалиционе владе.

Трећи коалициони партнер ХШ није се одредио о евентуалном Санадеровом повратку, оцјењујући ипак да то није реална опција.

ХДЗ своју већину у сабору остварује коалицијом са СДСС који има три посланика, два посланика ХСЛС и пет посланика мањина од којих је заступник Бошњака у клубу с ХСЛС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog