Društvo

Уређује се депонија код Приједора за три општине

ПРИЈЕДОР - Представници општина Приједор, Козарска Дубица и Оштра Лука данас су потписали споразум о формирању међуопштинског вијећа за изградњу регионалне депоније за одлагање отпада која је стационирана на постојећој депонији на Куреву код Приједора.


Начелник општине Приједор Марко Павић рекао је да су потписивањем овог споразума добили могућност да аплицирају за средства Свјетске банке у износу од 1.600.000 долара, предвиђена за уређење депоније на приједорском подручју.

"Из ових средстава биће изграђена претоварна депонија у Козарској Дубици, уређени прилазни путеви на Куреву, а посебна пажња биће дата пречишћавању отпадних вода које излазе са депоније", навео је Павић.

Он је додао да се остале поткозарске општине - Нови Град, Костајница и Крупа на Уни, нису изјасниле о приступању овом пројекту.

"Видјећемо шта ће бити касније, с обзиром да ће еколошке дозволе моћи имати само регионалне депоније", рекао је Павић.

Замјеник начелника општине Козарска Дубица Рајко Марчета рекао је да изградњом регионалне депоније грађани ове општине рјешавају проблем отпада.

"Претоварном станицом смањићемо транспортне трошкове, јер ће у њој бити вршена рециклажа погодног отпада, док ће преостали бити транспортован на Курево", додао је Марчета.

Начелник општине Оштра Лука Дрена Куриџа рекла је да ова општина и сада одлаже отпад на Курево и да потписивање овог споразума за ту општину значи "само наставак већ уходаних послова".

Пројекат ће проводити предузеће "Комуналне услуге" из Приједора у оквиру којег ће бити формирана посебна радна јединица за регионалну депонију.

Према пројекту Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, на подручју РС планирано је пет регионалних депонија које ће бити уређене по међународним стандардима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog