Svijet

Каталонија: Ближи се забрана кориде

БАРСЕЛОНА - Парламент региона Каталоније на сјевероистоку Шпаније дао је прелиминарно одобрење за забрану борбе са биковима.


 

Забрана је одобрена гласовима 67 посланика "за" и 59 "против", док је петоро било уздржано.

Забрана сада улази у законодавни процес и подложна је промјенама прије него што буде представљена парламенту у свом коначном облику.

Уколико забрана ступи на снагу, Каталонија ће постати други шпански регион који је забранио борбе са биковима након што су то учинила Канарска острва 1991. године.

Активисти покрета за забрану борби против бикова "Проу" прикупили су 180 000 потписа, што је скоро четири пута више него што је потребно да би приједлог био изнесен пред парламент, како би правно подржали инцијативу.

Противници борбе против бикова осуђују шпанску "националну фијесту" и називају је "кукавичијом" док поједини посланици сматрају да фанови имају право да виде кориду чак иако су у мањини у региону.

"Због забаве излагати животињу патњама не пристаје ни уз једну вриједност друштва 21. вијека. Бикови не могу да се бране" - нагласила је представник покрета "Проу" Ана Мола током дискусије одржане прије гласања.

Посланик из редова социјалиста Давид Перез, који је против забране, рекао је да је слобода мишљења једно од главних обиљежја Каталоније

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog