Društvo

У Београду осуђени Пинк пантери

БЕОГРАД – Троје окривљених за највећу пљачку драгог камења у историји Јапана, вриједног 1,8 милијарди динара, осуђени су данас у Специјалном суду на укупно 15 година и 10 месеци затвора.


Због кривичног дјела разбојништва и фалсификовања службених исправа, у поновљеном поступку, Александар Радуловић осуђен је на јединствену казну од шест година и девет мјесеци затвора, а Ђорђе Рашовић на шест година и три мјесеца.

Снежана Панајотовић осуђена је на двије године и 10 мјесеци затвора због помагања у разбојништву и фалсификовања службених исправа.

Суд је донио рјешење по коме су окривљени, које су медији повезивали са криминалном групом „Пинк пантер”, дужни да врате украдени накит - дијамантску огрлицу, седам дијамантских прстенова и два пара дијамантских минђуша.

Уколико не буду вратили накит, суд их је обавезао да, у динарској противвриједности, солидарно накнаде три милијарде и 491 милион јена, колика је вриједност украденог накита.

Предсједник судског вијећа судија Милена Рашић истакла је да суд није утврдио да су Радуловић, Рашовић и Панајотовић били чланови организоване криминалне групе, како се тврдило у оптужници.

Она је истакла да је суд током доказног поступка утврдио да су окривљени 5. марта 2004. године у Токију, уз употребу силе, из златаре опљачкали дијамантску огрлицу, седам дијамантских прстенова и два пара дијамантских минђуша у вриједности од 1,8 милијарди динара.

Она је навела да је суд пресуду заснова на дјелимичном признању окривљеног Радуловића, који је на детаљно објаснио на који начин је златара опљачкана.

То признање, како је навела судија, у сагласности је са другим доказима који су изведени током суђења, међу којим су резултати ДНК анализе, видео снимак и исказ оштећеног продавца, кога је Радуловић током пљачке попрскао спејем по лицу, ударио више пута по глави, а потом затворио у тоалет.

Рашићева је прецизирала да суд није могао прихватити дио одбране Радуловића, који је тврдио да је пљачку извео у договору са власником златаре како би на тај начин наплатио штету од осигурања, јер за то током суђења одбрана није пружила валидне доказе.

Октобру 2007. године, троје окривљених осуђени су на укупно 16 година и осам мјесеци затвора, али је Врховни суд Србије прошле године ту пресуду укинуо и предмет вратио на поновно суђење.

Укинутом пресудом Радуловић је био осуђен на седам година затвора, Рашовић на шест и по, а Панајотовићева је због помагања у разбојништву била осуђења на три године и два мјесеца затвора.

Против држављанке Велике Британије Дороти Фасоли Меј, која је према оптужници учествовала у пљачки, није вођен кривични поступак, јер законима Велике Британије није дозвољено изручење њених држављана другим земљама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog