Društvo

Пена: Безбједност у Српкој је на највишем нивоу

БАЊА ЛУКА - Директор полиције Републике Српске Урош Пена изјавио је да стање безбједности у БиХ на високом нивоу, а посебно у Српској.


 

Пена је рекао да је на конференцији о теми "Актуелно стање безбједности у БиХ" констатовано да је стање криминалитета, јавног реда и мира и безбједности у саобраћају много повољније него у истим периодима прошлих година, додајући да је то све резултат рада полицијских агенција.

Он је истракао да су контатовани и одређени недостаци у законодавном оквиру, додавши да су препознати одређених проблеми код појединих закона и у РС, попут закона о одузимању незаконито стечене имовине, као и у Кривичном закону и Закону о кривичном поступку.

Према његовим ријечима, истакнуто је да је опремљеност полиција недовољна и да је потребно много веће улагање, да би дале свој бољи допринос у стабилизацији, односно бољем безбједносном окружењу.

"Учешће других агенција, у првом реду министарстава, у доприносу безбједности има велики значај и на том плану смо у РС урадили одређене стратегије, које су достигле висок ниво. Формирани су тимови за провођење стратегија, поготово оне у вези корупције, а на нивоу БиХ око организованог криминала и тероризма", навео је Пена.

Он је закључио да је постигнут напредак у раду полицијских агенција, које не сарађују, већ заједно раде и планирају, што су и показале посљедњим акцијама.

Директор полиције ФБиХ Златко Милетић сложио се да је сарадња полицијских агенција добра и да ту нема проблема и да су статистички подаци о безбједности у БиХ нешто бољи у односу на прошлу годину.

"У ФБиХ смо фрустрирани чињеницом да за годину дана, надлежне иснитуције због недостатка политичке воље, нису посветили довољно пажње органима који се баве провођењем закона", рекао је Милетић.

Он је рекао да се на нивоу БиХ и ФБиХ није помјерило са мртве тачке у вези законодавно-правног оквира, додајући да се већ три године не може донијети закон о унутрашњим пословима у ФБиХ и кантона.

Милетић сматра да нивоу БиХ треба донијети законе који не требају бити централистички, већ створити правни оквир за унитарно понашање по појединим подручјима, као што је насиље на спортским теренима, ношење оружја, о тероризму.

На Конференцији, коју је организовала Заједничка комисија за одбрану и безбједност БиХ, учествовали директори свих полицијских и безбједностих агенцијија у БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog