Društvo

БОРС: Инцко, нек судије истражују и злочине над Србима

БАЊА ЛУКА - Борачка организација Републике Српске позива високог представника у БиХ Валентина Инцка да искористи своју моћ и ауторитет и натјера стране судије да коначно почну истраживати злочине над Србима и кажњавати кривце.


"Уколико постоје било какве нејасноће у истраживању ратних злочина над Србима или околности под којима су се злочини десили, Борачка организација је спремна да организује округли сто о овој теми и на њега позове високог представника, стране и домаће судије и тужиоце који раде у правосуђу БиХ и на тај начин помогне да се напокон крене са мртве тачке када је ријеч о процесуирању одговорних за злочине", саопштено је из Борачке организације РС.

Из Борачке организације РС указују на неспорну чињеницу да се у истрагама за злочина почињене над Србима примијењују посебни аршини, па да "ни овај гест добре воље можда неће бити ни прихваћен ни у потпуности схваћен".

У саопштењу се подјећа да је досадашњи руководилац Одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ Дејвид Швендиман изјавио да Тужилаштво БиХ не може процесуирати злочине у Сијековцу, Купресу, Добровољачкој улици и Тузланској колони, јер су се они десили прије рата и да истражује само ратне злочине.

"Уколико се стварно залаже за помирење у БиХ и свим народима жели добро, Инцко онда мора наћи начин и промијенити досадашњу праксу Суда и Тужилаштва БиХ. Уколико нема другог начина, онда нека нареди да се отворе истраге за злочине почињене над Срима од Сијековца до Мркоњић Града", наглашавају из Борачке организације.

У супротном, како истичу из Борачке организације РС, све што је Инцко рекао у своју одбрану када је донио одлуку о останку страних тужиоца и судија, пашће у воду.

Борачка организације РС противи се одлуци високог представника да задржи стране судије и тужиоце у БиХ и, како је наведено, оваквом недемократском начину одлучивања о важним питањима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog