Društvo

Смијењен декан правног факултета у Бањој Луци

БАЊА ЛУКА - Ректор Универзитета у Бањој Луци Станко Станић смијенио је данас декана Правног факултета овог универзитета Витомира Поповића.


Разлог за смјену је, како је рекао Станић, тај што је Поповић прошле школске године ускраћивао право студентима које је именовао Студентски парламент Универзитета да раде у Научно-наставном вијећу Факултета.

Станић је рекао новинарима да више од годину дана има проблема у сарадњи са Поповићем, те да декан Правног факултета има право на жалбу на одлуку о смјени, али да евентуална жалба не одгађа извршење те одлуке.

"Волио бих да нисам морао донијети ту одлуку. Један сасвим довољан разлог за то јесте чињеница да се прошле школске године ускраћивало право студентима које је изабрао Студентски парламент да раде у Научно-наставном вијећу Правног факултета, чиме је прекршен и Закон о високом образовању и Статут Универзитета у Бањалуци и Одлука Студентског парлемента", рекао је Станић новинарима у Бањој Луци.

Он је најавио да би већ у понедјељак, 21. децембра, требало да буде бити именован в.д. декана Правног факултета, а да је прописано да се најдуже у року од шест мјесеци изабере нови декан.

Декан Правног факултета Универзитета у Бањој Луци рекао је да је за одлуку о смјени чуо из медија, да није упознат о разлозима смјене, те да претпоставља да је ријеч о политички мотивисаној одлуци.

"За ту одлуку потребна је сагласност Научно-наставног вијећа. Моје вијеће је прије мјесец дана одбацило да расправља о мојој оставци и сваки пут постављам питање има ли какавих примједби, али имам потпуну подршку и вијећа и Савеза студената Правног факултета, рекао је Поповић.

Он је нагласио да већ дуже времена постоји анархија на Универзитету у Бањој Луци, те да ће се након што се упозна с образложењем одлуке за своја права борити правним путем.

Коментаришући ректорове наводе да није дозволио учешће у раду Научно-наставног вијећа студентима које је изабрао Студентски парламент Универзитета, Поповић је рекао да је у питању сукоб Студентског парламента и Савеза студената Правног факултета у који он не жели да се мијеша.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци Бојан Гребенар рекао је да је ријеч о историјској одлуци - да први пут ректор бањалучког Универзитета смијени једног декана на иницијативу студената.

Он је подсјетио да је Студентски парламент још 3. новембра упутио декану Поповићу молбу за подношење оставке, а након тога и ректору захтјев за смјену.

У молби за подношење оставке представници Студентског парлемента Универзитета у Бањалуци Поповићу су приписали грубо кршење права студената, неучешће легално изабраних студената у раду Научно-наставног вијећа Факултета, обавезну куповину књига у скриптарници Факултета, кршење одлуке о безусловном упису виших година студија, те обавезно плаћање чланарине за Савез студената Правног факултета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog