Politika

Ризво: И ми ћемо у Шенген, само у јуну

БЕОГРАД - Грађани БиХ могли би да путују без виза у Европу на љето, од 1. јула, ако се до фебруара наредне године испуне преостали услови за визну либерализацију, потврдио је Срни шеф преговарачког тима БиХ за визну либерализацију Самир Ризво.


"То је рок који ми и Европска комисија видимо пред собом", рекао је Ризво, који је и помоћник министра у Министарству безбједности БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ се може надати да ће, ако у фебруару испуни преостала три до четири услова, која имају мало политички призвук, Европска комисија крајем марта дати препоруку за безвизни режим.

Ризво, који је данас у Београду учествовао на Регионалном скупу "Западни Балкан ка бијелог шенгенској листи", рекао је да од саме БиХ зависи када ће да добије визну либерализацију, истичући да је испуњавање тих преосталих услова при самом крају.

Од више од 170 услова за визну либерализацију, остало је да се испуни усвајање измјена и допуна Кривичног закона БиХ и хармонизација ентитетских закона и Брчко дистрикта са тим новим државним законом.

Ризво је додао је затим потребно почети са електронском размјеном података из полицијских евиденција, гдје већ постоји споразум на који начин би се требало то питање ријешити, те укинути ентитетске омбудсмене и њихова овлаштења пренијети на државног омбудсмена.

"То су неке ствари у које је потребно уложити додатни напор и показати политичку вољу да је укидање визног режима стварни приоритет", рекао је Ризво.

Наводећи да политичка воља за укидање визног режима постоји у оба ентитета, Ризво је рекао да је и званично више пута саопштено да је либерализација визног режима приоритет за све владе и странке у БиХ.

"Осим ова три преостала услова, има још неких мање битних и лакше остваривих тенхичких предуслова, али њихово извршавање је при самом крају. Ја сам убијеђен, што се тиче тих техничких услова да сви могу бити испуњени до фебруара, до доласка експертске мисије Еврпске комисије", рекао је Ризво.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog