Svijet

Нов притужбе на Фејсбукова подешавања

ВАШИНГТОН – Десет група за заштиту приватности грађана поднијело је жалбу америчкој Федералној трговинској комисији поводом нових подешавања приватности на сајту за онлајн дружење „Фејсбук“.


Ове групе тврде да је приватност корисника социјалне мреже угрожена, јер их нова подешавања охрабрују да отворе своје профиле.

„Фејсбук“ је недавно увео измјене у систем подешавања приватности налога, тврдећи да корисници сада лакше могу да контролишу своје профиле. Истовремено, олакшано је и стављање садржаја на увид свим корисницима „Фејсбука“.

Подносиоци жалбе критикују идеју да приватне фотографије и коментаре треба да види свих 350 милиона корисника ове социјалне мреже.

„Фејсбукове измјене подешавања приватности стављају на увид јавности личне податке који су раније били скривени“, наводи се у жалби.

„Фејсбук“ је саопштио да је прије увођења измјена разговарао о овом питању са Федералном трговинском комисијом.

Директор „Фејсбука“ Марк Цукерберг и сам је постао жртва нових подешавања, када су дневни листови и блогови објавили неке његове приватне фотографије.

Он је у свом блогу одговорио да је намјерно отворио дио свог профила.

„Подесио сам да мој садржај буде више приватан, али нисам сматрао да је потребно да ограничим приступ сликама са својим пријатељима, породицом или плишаним медом“, написао је Цукерберг и додао смајлија.

„Фејсбук“ сада охрабрује своје кориснике да подијеле садржаје својих профила не само са пријатељима и пријатељима пријатеља, него са свим корисницима социјалне мреже.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog