Nauka

Нови рекорд у ЦЕРН експерименту

ЖЕНЕВА – Експеримент Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) поставио је ове седмице нови енергетски рекорд приликом судара зрака честица и биће обустављен у наредна два мјесеца, ради припрема за још обимнији рад, објавили су данас научници.


Судари честица у апарату Хадрон су дио експеримента у коме се стварају услови какви су владали непосредно послије великог праска, на почетку универзума. Научници се надају да ће на овај начин да стекну увид у природу материје.

Генерални директор ЦЕРН-а Ролф Хојер изјавио је да је први период рада апарата био потпуно успјешан, јер су тестирани сви системи и извршена калибрација података за будуће експерименте.

„Нисмо могли да завршимо 2009. годину на бољи начин“, саопштио је Хојер.

Научници су извршили судар зрака честица под напоном од 2,36 тера-електрон волти (ТеВ), што је нови рекорд у раду најјачег свјетског убрзавача честица од када је уређај покренут у новембру.

Један ТеВ је енергија коју производи комарац у лету, али када се она концентрише у субатомску честицу, постаје много јача.

ЦЕРН изводи експеримент у тунелу дужине 27 километара испод француско-швајцарске границе, у близини Женеве.

Када апарат Хадрон буде радио пуном снагом, послаће зраке дуж тунела снагом од седам ТеВ-а, да би при судару енергија достигла вриједност од 14 ТеВ-а.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog