Društvo

Јовица Станишић неће бити привремено пуштен

ХАГ - Судско вијеће Хашког трибунала одбило је данас хитан захтјев некадашњег шефа Службе државне безбедности МУП-а Србије Јовице Станишића да током зимске паузе у раду Суда буде пуштен на привремену слободу, објављено је вечерас у Хагу.


Иако је Судско вијеће назначило да уважава чињеницу да се Станишић приликом претходних пуштања на привремену слободу, уз гаранције Владе Србије, придржавао свих предвиђених услова, сада је изразило резерву да би могло доћи до нарушавања здравља оптуженог, што би представљало ризик за наставак процеса, јаваља дописник Срне из Хага.

"У разматрању потенцијалног ризика за нарушавање здравља оптуженог, Судско вијеће узима у обзир физичко и психолошко стање оптуженог током претходног боравка у Београду. Оптужени је у 15 наврата био хоспитализован на Војно-медицинској академији, од 30. јуна 2008. до 4. маја 2009, а то ниједном није било неопходно од његовог повратка у притворску јединицу", наводи се у одлуци судија.

Додатним психолошким притиском Вијеће сматра конфликт оптуженог са његовим сином, што се често помиње у љекарским извјештајима који се достављају Вијећу.

Станишићу се, заједно са његовим некадашњим помоћником Франком Симатовићем-Френкијем, суди због злочина полицијских и паравојних снага у БиХ и Хрватској.

Симатовићу је раније ове седмице одобрено да у току зимске паузе буде на привременој слободи у Србији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog