Društvo

Петорица осумњичених за масакр над Србима код Книна

ЗАГРЕБ - Хрватска полиција је саопштила да је пет особа осумњичено за масакр пет српских цивила и паљење 20 кућа у селу Грубори код Книна, 25. августа 1995. године, а истрага о овом ратном злочину биће настављена како би били утврђени и други могући починиоци.


 

Истрагом је обухваћено 17 лица, међу којима и пет активних припадника МУП-а, а осумњичени ће бити приведени у Истражни центар Жупанијског суда у Загребу, наводи се у саопштењу.

Сумња се да су, при претраживању у Груборима, тројица осумњичених бивших полицијских специјалаца ватреним оружјем усмртила пет особа српске националности, а након тога запалила већину објеката, преносе медији.

Након претраге, сва тројица су, заједно са непосредним командиром на терену, четвртим осумњиченим, усмено информисали руководиоца да је акција протекла без инцидената.

О овоме су обавијештени штаб акције и тадашњи помоћник команданта штаба - пети осумњичени, за кога се сумња да није предузео мјере на утврђивању чињеничног стања о догађају у Груборима, у коме су учествовали припадници специјалне полиције.

Прве информације о масакру саопштили су представници Уједињених нација, који су се тог дана налазили у рејону села, па чак и сликали специјалце како излазе из села.

Пети осумњичени је омогућио да 26. августа 1995. осумњичени учествују у акцији претраживања терена у мјесту Рамљанима, гдје су, такође, паљени цивилни објекти. Он је помагао у прикривању трагова кривичног дјела, као и спречавању процесуирања починилаца кривичних дјела у Груборима, наводи се саопштењу.

У Загребу је јуче ухапшен Жељко Сачић, бивши замјеник Младена Маркача који је командандовао хрватском специјалном полицијом. Ухапшен је и Фрањо Дрље, који је био командир групе специјалаца у Груборима.

Ухапшени су и Божидар Крајина, један од командира групе специјалаца из Лучког, који су учествовали у чишћењу терена у долини Плавног, Берислав Гарић који је, као и Дрље, још активни припадник МУП-а, као и пензионисани Берислав Бенета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog