Svijet

Иранци протестују против увреде Хомеинија

ТЕХЕРАН – Више хиљада људи одазвало се позиву иранске владе да изађу на улице Техерана и протествују против увреде коју је опозиција нанијела оснивачу Исламске Републике имаму Рухолаху Хомеинију цепањем његове фотографије.


На протесту су се чули и захтеви да опозициони лидер Мирхосеин Мусави буде погубљен, што никада до сада није било забележено, истиче Ројтерс.

Опозиција је позивала своје присталице преко веб сајтова да се држе подаље демонстраната.

Протести су се одржали, уз јаке безбедносне снаге, после молитве петком и није било нереда.

Хомеинијева фотографија поцепана је 7. децембра, када се обележавање Дана студената, у знак сећања на убиство тројице студената 1953. године, претворило у насилан протест, а полиција пендрецима и сузавцем напала демонстранте.

Тај чин, који је државна телевизија преносила, приписан је опозицији и изазвао је код великог броја Иранаца непријатељство према њој.

Опозиција је одбацила умешаност у инцидент и оптужила владу да намерава да га искористи као изговор за нови напад на њене лидере и присталице.

Мусави је после председничких избора 12. јуна сазвао велике уличне протесте због изборних неправилност. Дошло је до насиља у коме је најмање 10 људи убијено, око 100 рањено а више стотина ухапшено.

Техеран је оптужио Запад да стоји иза тих демонстрација.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog