Politika

Човић: Одлука о Мостару компликује односе

БАЊА ЛУКА - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић оцијенио је вечерас да наметањем одлуке високог представника за БиХ о градоначелнику Мостара није ријешен проблем у том граду, већ да ће се тиме односи у овој средини додатно закомпликовати.


 

Човић је рекао да му је несхватљиво да неко из међународне заједнице није дозволио да Мостар има градоначелника којег би изабрали грађани, констатујући да се то може протумачити тиме "да неко није дозволио да Хрват може бити градоначелник било које значајније средине у БиХ".

Он је истакао да је имао "силна увјеравања" од представника међународне заједнице и ОХР-а да ће се ићи ка рјешењу питања Мостара тако да се тај град дефинише у складу са Изборним законом БиХ.

"Евидентна је била жеља оних који су дали снагу високом представнику да том одлуком дозволи да у Мостару мање бројан народ (Бошњаци) управља градом, на штету бројнијег народа (Хрвата)", рекао је Човић за Радио-телевизију Републике Српске.

Он сматра да је недопустиво да БиХ иде у кандидатски статус ка ЕУ са странцима, јер је врло јасно речено да странци не могу бити у институцијама власти.

Човић сматра да би одлука о Мостару требала бити посљедња одлука ОХР-а прије његовог напуштања БиХ, након чије би трансформације у канцеларију специјалног представника ЕУ домаћи фактори требали преузети одговорност у своје руке.

Предсједник ХДЗ БиХ је упозорио да ће у супротном БиХ постати "држава случај у цијелом региону".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog