Politika

Славуј: Нема довољно Срба за функције у ФБиХ

БАЊА ЛУКА - Посланик у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић изјавио је да пуних седам година постоји потпуни национални дебаланс када је ријеч о расподјели функција у Федерацији БиХ.


Јовичић наводи да уназад четири године није било могуће конституисати Вијеће народа у ФБиХ, јер није било Срба у овом ентитету.

Данас се стање промијенило нагоре, рекао је Јовичић и подсјетио да од предратног броја Срба данас у ФБиХ живи свега око три одсто.

"Не знам како могу поставити представнике српског народа на најзначајније функције. Странке из ФБиХ траже подобне Србе који нису аутентични представници српског народа, нити су их бирали Срби. То су углавном чланови СДА, СДП и још неких странака из ФБиХ", рекао је Јовичић.

Он је подсјетио да су на прошлим изборима у ФБиХ учествовале и странке из РС, али због малог броја Срба који живе у Федерацији њихови представници нису могли бити изабрани.

Портпарол СДА Салмир Каплан рекао је да нико од представника у јавним институцијама неће дозволити смјену Сафета Софтића са позиције предсједавајућег Представничког дома ФБиХ и додао да га само може смијенити високи представник.

Коментаришући препоруку високог представника у БиХ Валентина Инцка, који од СДА захтијева досљедну националну расподјелу шест кључних водећих позиција у ФБиХ, Каплан је рекао да СДА не мора прихватити све Инцкове препоруке јер он има механизме за смјене.

Уставом прописана обавеза је у ФБиХ прекршена на штету Срба, а у корист Бошњака, јер је умјесто двије водеће функције, Србима припала једна, док су Бошњацима из СДА припале три. ОХР тражи да се национална дискриминација исправи, што значи да СДА мора да смијени једног од водећих функционера у ФБиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog