Društvo

Шљиванчанин служи казну у Словачкој

БРАТИСЛАВА – Словачка је спремна да прими на издржавање казне затвора Веселина Шљиванчанина кога је Трибунал у Хагу осудио на 17 година затвора за помагање у убиству 194 хрватска заробљеника на фарми Овчара крај Вуковара, новембра 1991. године.


„Међународни суд за ратне злочине у бившој Југославији затражио је од Словачке да на основу споразума са УН омогући Шљиванчанину издржавање казне у Словачкој. Регионални суд сада треба да одлучи о признању пресуде Хашког трибунала”, казала је вечерас телевизији Маркиза словачка министарка правде Вјера Петрикова.

Уједињене нације су према информацијама ТВ Маркиза Словачку одабрали због блиског језика и културе, а за Шљиванчанина се спрема ћелија у специјалном одjељењу словачког затвора Леополдов.

„Словачка је спремна да изврши своје међународне обавезе. Затвор имамо спреман”, казала је словачка министарка.

Шљиванчанин би у Леополдову требало да издржи целу казну.

Леополдов је најстарији затвор у Словачкој, а као затвор у адаптираној некадашњој тврђави подигнутој као одбрана од Турака Османлија функционише већ 153 године.

Укупно може да смести 1.502 затвореника а има 561 стражара и 71 запосленог цивила.

Леополдов као и чешки затвор Миров били за вријеме комуниста посебно на злу гласу и у њих је режим слао најтеже криминалце и политичке затворенике.

Данас Леополдов има библиотеку са 13.000 наслова, а међу словачким затворима у њему највише затвореника, чак 80 одсто, има прилику да нађе посао - праве тепихе, имају своју пекару и раде као металостругари.

Шљиванчанин би у Леополдов према наводима словачке телевизије на издржавање казне требало да буде пребачен почетком наредне године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog