Svijet

Наслов из неславне прошлости: Нафтни сукоб Иран - Ирак

ТЕХЕРАН - Иран је данас признао да је преузео контролу над спорним нафтним налазиштем на граници са Ираком, али инсистира да се оно налази на иранској територији.


"Наше снаге су на свом тлу, у познатим међународним границама. Ово налазиште припада Ирану", саопштила је иранска војна команда, а преноси арапска стелитска телевизија Ал Алам.

Ирачка државна нафтна компаније јуче је објавила да су иранске снаге стигле на нафтно поље Фаука, недалеко од југоисточног града Амаре, и подигле иранску заставу на налазишту број четири.

Власти у Багдаду затражиле су да "Техеран повуче наоружане особе које су заузеле налазиште број 4" и осудиле инцидент као "кршење ирачког суверенитета".

Портпарол иранског Министарства спољних послова Рамин Мехманпараст оптужио је "спољне изворе" за покушај нарушавања односа између Техерана и Багдада, јавила је државна агенција ИРНА.

"Снажно одбацујемо тврдњу да је Иран окупирао ирачко налазиште нафте", изјавио је раније Аледин Буруџерди, шеф парламентарне комисије за националну безбједност и спољну политику.

Ирачка Влада саопштила је да инцидент на граници са Ираном неће утицати на производњу и извоз нафте из Ирака.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog