Svijet

Aзијске земље поздрављају договор из Копенхагена

ХОНГ КОНГ - Азијске земље поздравиле су данас усвајање провизорног климатског споразума на самиту УН у Копенхагену и оцијениле да он отвара пут ка консезусу о смањењу емисија карбон диоксида.


Државе од Кине до Индинезије указују на "значај и позитивне резултате" новог правца у преговорима и изражавају задовољство јер документ уважава њихове ставове.

Кина је поздравила исход разговора, иако лидери у Копенхагену нису одредили конкретне циљеве у вези са смањењем емисија штетних гасова.

"Захваљујући труду свих страна, самит је донио значајне позитивне резултате", саопштио је кинески министар спољних послова Јанг Ђијечи.

Кина, која је највећи свјетски емитер карбон диоксида, сматра да богате земље треба да преузму иницијативу у смањењу емисија штетних гасова, као и да пруже финансијску помоћ земаљама у развоју у борби против климатских промјена.

Предсједник Индонезије Сусило Бамбанг Јудхојоно саопштио је да је његова земља "задовољна због заузимања искреног става о спасавању Земље и спасавању дјеце у Индонезији".

Премијер Бангладеша Шеик Хасина, чија је земља међу најтеже погођеним климатским промјенама, изјавила је да је задовољна самитом и изразила наду да ће преостала спорна питања бити ријешена ускоро.

"Постигнут је споразум који уважава скоро све наше примједбе. Постоје питања која ће бити ријешена у наредним данима", рекла је Хасина.

Раџенра Пачаури, предсједник Међудржавног панела о климатским промјенама, изјавио је да је у Копенхагену постигну "споразум који неће бити посљедња ријеч".

"Надоградићемо га и мораћемо да осигурамо да споразум што прије постане обавезујући и то је задатак за глобалну заједницу", рекао је Пачаури индијским медијима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog