Politika

Усклађена политика Срба и Хрвата у БиХ као одговор Турској

БАЊА ЛУКА - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је да покушај Турске да формира свебошњачку коалицију у БиХ представља јасан знак свима да политика у БиХ када је ријеч о друга два народа мора бити много више синхронизована и повезана.


"У противном, имаћемо покушај стварања нове исламске државе на простору Европе. Надам се да ће то осујетити европске земље", истакла је Мајкићева.

Мајкићева је додала да ово није први пут да се Турска директно мијеша у односе БиХ, истакавши да је та земља видјела да постоји проблем уједначавања бошњачке политике у правцу стварања БиХ која је по мјери исламских држава и Турске као лидера.

"Тако да идеја за окупљањем лидера СДА, Странке за БиХ и СДП-а БиХ треба да значи да се групише та политика и да се јасније изразе ставови који су везани за будућност БиХ као земље, првенствено, једног народа", оцијенила је Мајкићева.

Иницијатива Турске да се у овој земљи састану предсједници СДА, Странке за БиХ и СДП БиХ ради стварања свебошњачке коалиције иде у прилог чињеници да је посљедње вријеме све присутније мијешање Турске у односе унутар БиХ, рекао је  независни посланик у парламенту БиХ Момчило Новаковић.

Он је оцијенио да чињеница да се састанку нису одазвали сви лидери говори да је стварање свебошњачке коалиције много озбиљније питање, него што га схвата турска дипломатија.

"У овом моменту то је много озбиљније питање, него што га Турска жели представити", рекао је Новаковић.

Он је оцијенио да разговори о уставним промјенама нису завршени, те да би се стварање свебошњачке коалиције могло односити управо на то питање.

Новаковић је навео да, ако српске партије заузимају јединствен став у вези уставних промјена, не треба имати ништа против да то чине и други, али да се то треба правити тако да не буде у супротности са интересима друга два народа у БиХ.

Tурски премијер Тајип Ердоган требало je да предводи тајни састанак лидера СДА Сулејмана Тихића, Странке за БиХ Хариса Силајџића и СДП-а БиХ Златка Лагумџије, чији је циљ био приближавања ставова бошњачких политичких странака у БиХ с намјером формирања свебошњачке коалиције.

Састанак, који је требало да буде одржан у прошли четвртак у Турској, је пропао, јер се позиву одазвао само Силајџић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog