Društvo

Шутановац: Војска постала институција од повјерења

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Драган Шутановац рекао је да систем одбране у Србији ове године прошао без афера, што је довело до тога да Војска постане институција високог повјерења, те додао да ће сљедећа година бити година окончања професионализације, као и промоције војног позива те интензивнијег учешћа у мировним мисијама у свијету.


Шутановац је, сумирајући резултате рада Министарства одбране у овој години, рекао да је поносан што је напокон завршена војна база "Југ", на брду Цепотина, на југу Србије, наводећи да је намјера да она буде и центар за мировне операције.

"Жеља нам је да поред активности које Војска Србије спроводи, она буде и центар за мировне операције, за обуку наших мировњака, али и оних који би дошли на припреме и обуку из региона и шире", рекао је Шутановац.

Он је за идући годину најавио наставак укључивања Војске Србије у шири систем колективне безбједности, са посебним акцентом на веће учешће у мировним мисијама.

Шутановац је рекао да Војска Србије има до сада 34 мировњака у Чаду, Конгу, Либерији и Обали Слоноваче, а да се врше припреме за учешће у мировној мисији у Либану, са Шпанијом и Италијом.

Говорећи о војном буџету за идућу годину, Шутановац је рекао да је планирано око 68 милијарди динара /нешто више од 708 милиона евра/, односно 2,15 одсто БДП, што неће бити довољно за планиране инвестиције и куповину потребне опреме, јер ће од тог буџета остати само 20 одсто за те сврхе.

"Војни буџет да неће омогућити набавку озбиљнијих средстава, мораћемо направити списак најнеопходнијих. Сама сума новца не задовољава наше критеријуме и то је врло мало новца за војно опремање и инфраструктуру, нем ановца ни за куповину точкаша, возила и авиона", рекао је Шутановац.

Он је навео да су за војне фабрике у Србији у овој годни обезбијеђени многи велики послови у свијету, што је највећи успје ху задњих десет година, те да ће неке морати да запошљавају и нове раднике и шире капацитете.

Шутановац је рекао да постоји веома добра сарадња министарстава одбране СРбије и САД, посебно да Националном гардом Охаја, те да очекује да ће Србији бити омогућено да купује америчку опрему по бенефицираним цијенама.

Он је рекао да су у току ове године извршене двије ревизије пословања Министарства одбране Србије и д аниједна није показала да постоји било шта сумњиво у раду.

Шутановац је подсјетио на процес реформи система одбране, донијете законе и стратегије, као и на професионализацију војске, те додао да је ове године био рекордан одзив регрута, који није падао испод 95 одсто.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog