Svijet

И Меркеловој се свиђа споразум

БЕРЛИН - Њемачка канцеларка Ангела Меркел подржала је данас усвајање необавезујућег споразума о борби против климатских промјена на самиту у Копенхагену и одбацила критике да договор није продуктиван.


"То је први корак ка новом свјетском климатском поретку, ништа више од тога, али и ништа мање. Они који критикују Копенхаген помажу онима који желе блокаду, а не напредак", рекла је Меркелова листу "Сонтаг".

Она је додала да Њемачка има кључну улогу у наставку процеса, јер ће у јуну бити домаћин састанка министара за заштиту животне средине у Бону, уочи још једног самита свјетских лидера у Мексико Ситију, у децембру сљедеће године.

"Сада треба да надоградимо Копенхаген", рекла је Меркел.

Усвајање Споразума из Копенхагена, послије двије седмице теших разговора, у широј јавности је осуђено као наметање документа који крши принципе демократије УН.

Споразум је у посљедњем тренутку саставила мања група земаља коју чине САД, Кина, Индија, Бразил, Јужноафричка Република и велике европске земље, када је постало јасно да би самит могао да буде окончан неуспјехом.

Документом је одређено да је највећа дозвољена граница загријавања планете два степена Целзијусова, али се не постављају циљеви у смањењу емисија штетних гасова у периоду од 2020. до 2050. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog