Društvo

Студентски савез Правног факултета затражиће смјену ректора Станића

БАЊА ЛУКА - Студентски савез Правног факултета Бања Лука затражиће смјену ректора Универзитета у Бањoj Луци Станка Станића уколико до сриједе, 23. децембра не повуче одлуку о смјени декана Правног факултета Витомира Поповића, саопштено је данас из овог савеза.


У саопштењу се наводи да је овај савез формирао Одбор који ће водити активности подршке Поповићу и који ће радити у координацији са Синдикатом запослених у високом образовању.

Савез је најавио да ће сутра почети са својим активностима, анкетама, петицијама и другим видовима подршке Поповићу и да ће, уколико до сриједе, 23. децембра, не буду испуњени њихови захтјеви почети са радикалнијим мјерама.

У сапштењу се наводи да смијењеног декана Правног факултета, "осим 90 одсто студената, подржавају и наставно особље и запослени на овом факултету".

Ректор Универзитета у Бањoj Луци Станко Станић смијенио је у петак декана Правног факултета овог универзитета Витомира Поповића због тога што је, како је рекао, прошле школске године ускраћивао право студентима које је именовао Студентски парламент Универзитета да раде у Научно-наставном вијећу Факултета.

Поповић је рекао да је ријеч о политички мотивисаној одлуци за коју је била потребна сагласност Научно-наставног вијећа, које је прије мјесец дана одбило да расправља о његовој оставци.

Студентски парламент Универзитета у Бањoj Луци упутио 3. новембра декану Поповићу молбу за подношење оставке, а након тога и ректору захтјев за смјену.

У молби за подношење оставке представници Студентског парлемента Универзитета у Бањoj Луци Поповићу су приписали грубо кршење права студената, неучешће легално изабраних студената у раду Научно-наставног вијећа Факултета, обавезну куповину књига у скриптарници Факултета, кршење одлуке о безусловном упису виших година студија, те обавезно плаћање чланарине за Савез студената Правног факултета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog