Društvo

Бранковић задовољан средствима за повратак расељених

БАЊА ЛУКА - Министар за избјегла и расељена лица Републике Српске Омер Бранковић рекао је да је задовољан повећањем средстава у буџету Српске за 2010. годину, која су предвиђена за повратак, у односу на износ који је био планиран ранијим приједлогом.


 

"Приједлогом буџета је било предвиђено 3.600.000 КМ, а усвојеним буџетом та ставка је повећана на 5.000.000. Задовољан сам том ставком. Проблем ћемо имати са издвајањем средстава за Фонд за повратак БиХ", рекао је Бранковић.

Он је нагласио да, када би се у БиХ и даље ишло постојећим темпом улагања, који на годишњем нивоу износи око 100 милиона КМ, а да се ништа не повећава, проблем избјеглих, расељених и повратника не би био ријешен за 15 до 20 година.

Бранковић је навео да је једини излаз из постојеће ситуације да се БиХ кредитно задужи, као што је и била идеја, негдје око 500 милиона КМ, те да у наредне три до четири година сви проблеми ове популације буду ријешени.

"Око 48 000 особа жели да се врати, али нема услове за одрживи повратак. Углавном нису обновљене стамбене јединице, струја, вода и остала инфраструктура, а посебно посао, јер шта и ако буде обновљена кућа и направљени путеви када човјек нема запослења и нема од чега живјети", запитао је Бранковић.

Говорећи о колективним центрима, Бранковић је рекао да је у односу на децембар 2008. године у колективном смјештају дошло до смањења за 95 породица, односно за 294 лица.

"Од тог броја 35 породица је ријешило стамбено питање повратком у Федерацију БиХ, док је за 48 породица нађено стамбено рјешење у РС. Нажалост, 12 лица у самачким домаћинствима је преминуло", рекао је Бранковић.

Он је навео да је Министарство обезбиједило 5.743.000 КМ за изградњу станова за 203 породице које тренутно живе у колективном виду смјештаја.

"У Сребреници и Братунцу ће бити грађена два стамбена објекта са по 32 стана. Издвојена су и средства за куповину четири стамбене јединице на подручју општине Братунац и девет на подручју општине Добој. На подручју општине Котор Варош и Источно Ново Сарајево биће изграђено по 20 стамбених јединица", навео је Бранковић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog