Društvo

Ништа од споразума против бјегунаца са двојним држављанства

САРАЈЕВО - Споразум између БиХ, Србије и Хрватске, који ће омогућити извршење судских пресуда изречених у једној држави у случају када осуђеник побјегне у другу државу, неће бити потписан ове године, како је било најављено.


 

"Ми смо били спремни да то урадимо током децембра, али на захтјев колега из Србије, то ће бити одложено након 20. јануара сљедеће године", рекао је секретар Министарства правде БиХ Јусуф Халилагић.

Уговор о извршењу правоснажних затворских казни прије потписивања треба потврдити Предсједништво БиХ, а Халилагић каже да су експертски тимови БиХ, Хрватске и Србије усагласили све детаље у вези са споразумом.

"Према мојим информацијама, та ће се тачка наћи на дневном реду на сљедећој сједници Предсједништва и очекујем да ће министар правде бити овлаштен да потпише споразум. Планирано је да споразум потпишемо заједно и са Хрватском и Србијом", рекао је Халилагић.

Он је додао да ће сличан споразум накнадно бити договорен и са Црном Гором.

Према информацијама из Министарства правде БиХ, 106 особа се од органа гоњења БиХ крије у Хрватској, 100 у Србији, 24 у Црној Гори, док се за 52 бјегунца не зна у којој су се држави скрили.

Бјегунци који се од органа гоњења БиХ крију у сусједнима државама у БиХ су правоснажно осуђени на 530 година и 123 дана затворске казне. Када споразум ступи на снагу, бјегунци ће затворске казне на које су пресуђени у затворима БиХ издржавати у затворима земаља у које су побјегли.

Хрватска и Србија БиХ нису доставиле званични списак са именима осуђених особа које се крију у БиХ. Постоји само незванични податак да се у БиХ крије 46 бјегунаца из Хрватске.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog