Svijet

Кастро против климатског споразума

ХАВАНА - Бивши предсједник Кубе Фидел Кастро оцијенио је да је споразум постигнут на конференцији о климатским промјенама у Копенхагену "недемократски", а да је говор америчког предсједника Барака Обаме на самиту био "обмањујући".


Кастро је у редовној колумни, која је данас објављена, критиковао споразум постигнут уз снажно ангажовање САД, којим се велики загађивачи позивају да смање емисије штетних гласова, али без обавезујућег захтјева да то ураде.

Он је навео да су само представници развијених индустријских држава могли да говоре на самиту, док су представници сиромашних земаља и земаља у развоју имали право само да слушају.

Боливијски предсједник Ево Моралес најаваио је да ће организовати алтернативну конференцију о климатским промјенама.

Моралес је позвао свијет да се мобилише због неуспјеха самита у Копенхагену, који је јуче завршио послије двије недјеље политичких размирица.

Самит о климатским промјенама у Копенхагену завршен је јуче необавезујућим споразумом, који предвиђа да државе саме одреде своје националне циљеве у вези са смањењем емисије штетних гасова и да се за шест мјесеци одржи нови састанак о клими, чији би домаћин била Њемачка.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун рекао је да исход није онакав какав су људи очекивали, али да представља суштински почетак.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog