Sport

Руске рукометашице првакиње свијета

ПЕКИНГ - Рукометашице Русије поново су освојиле титулу свјетског првака, савладавши у финалу 20. шампионата савладале су Француску с 25:22 (14:11) и тако дошле до свог седмог наслова планетарног првака, а трећег узастопног.


На овај начин ова генерација руских рукометашица, које с клупе дуго година с великим успјехом предводи Јевгениј Трефилов, поновила је успјех својих сународница које су, под именом СССР и под дирегентском палицом чувеног Игора Турчина у периоду од 1982. до 1990. такође три пута освојиле свјетску титулу.

У мечу за злато пред 13.000 гледалаца у Олимпијском спортском гимнастичком центру у Нанђингу Францускиње, које су иначе нанијеле једини пораз Рускињама на овом шампионату у другом колу Прве групе (24:23), добро су отвориле меч.

У 11. минуту на свом конту су имале два гола предности. Међутим, од тог тренутка Рускиње су преузеле све нити игре у своје руке.

Са четири узастопна поготка преокренуле су резултат и када су дошле до предности нису је испуштале до краја.

Најефикасније играчице утакмице биле су са по осам погодака Рускиња Димитријева и Францускиња Сигња.

Ово је Русији шеста узастопна медаља на великом такмичењу. Последњи пут није се докопала постоља на Олимпијским играма у Атини 2004. С друге стране Француској, које је једини пут била свјетски првак 2003, ово је прва медаља после бронзе на ЕП 2006.

У мечу за треће мјесто, уједно и репризи прошлогодишњег финала Европског првенства у Македонији, Норвешка је савладала Шпанију с 31:26 (15:9) и тиме и на петом узастопном такмичењу се попела на постоље (последњи пут није била међу три најбоље екипе на СП 2005).

Ипак, Норвежанке које су у Кини први пут наступиле без легендарног селектора Марит Бревик која се прошле године након шампионске европске титуле повукла послије 13 година незаборавне каријере (замијенио је Исланђанин Харгеирсон), нису успјеле да и на петом узастопном великом такмичењу дођу до финала. Шпанкиње су прошле године у Македонији освојиле своју прву медаљу али нису успјеле да понове успјех и у Кини.

На СП у Кини, тек другом свјетском првенству које је одиграно ван граница Европе (прво 1990. у Јужној Кореји) није учествовала Србија коју је у квалификацијама елиминисала Њемачка. Исту судбину доживјеле су и остале селекције с простора бивше СФРЈ, али је то слаба утјеха за то што и на трећем узастопном планетарном шампионату нисмо имали представника. Последњи пут смо се огледали на Свјетском првенству у Хрватској на којем смо заузели девето мјесто.

 

Коначан пласман:

1. Русија, 2. Француска, 3. Норвешка, 4. Шпанија, 5. Данска, 6. Јужна Кореја, 7. Њемачка, 8. Румунија, 9. Мађарска, 10. Аустрија, 11. Ангола, 12. Кина, 13. Шведска, 14. Тунис, 15. Бразил, 16. Јапан, 17. Украјина, 18. Обала Слоноваче, 19. Аргентина, 20. Конго, 21. Тајланд, 22. Казахстан, 23. Чиле, 24. Аустралија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog