Politika

Кајин зове избјеглице да се врате из Војводине у Хрватску

НОВИ САД - Кандидат Истарског демократског сабора за предсједника Хрватске Дамир Кајин позвао је избјеглице из Војводине да се врате својим кућама у Хрватској, наглашавајући да је њихов повратак услов за пријем те државе у ЕУ.


Кајин је истакао да је јасно да приликом повратка у Хрватску избјеглице очекује низ проблема, од којих је највећи осигуравање радног мјеста, затим проблеми гаранције њиховог повратка, њиховог статуса, те станарских права.

"Ипак, мислим, да се и најтежа избјегличка питања могу рјешавати на препознатљив истарски начин, а то је уз пуно уважавање различитости'', навео је Кајин синоћ.

Први пут у историји предсједничких избора у Хрватској, један од кандидата, лидер владајуће странке у Истарској жупанији, дио своје кампање организовао је у Војводини, гдје је разговарао с српским избјеглицама и избјегличким удружењима у Покрајини.

Верица Гргуревић из Коалиције удружења избјеглица Србије рекла је да је потпуно свјесна да су Кајинове изјаве дио предизборне кампање, али да треба искористити сваку могућност која води рјешавању проблема избјеглица.

"И Кајинова кампања овде у Војводини још једно је подсећање да Србија и Хрватска морају поштовати основна људска права избеглица, као што су њихов повратак на огњишта, односно универзално људско право на бирање места живљења'', констатовала је Верица Гргуревић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog