Republika Srpska

Привремени банкрот велике америчке радио мреже

ЊУЈОРК – Трећа по величини америчка радио мрежа „Ситадел бродкастинг”, у чијем су власништу 223 радио станице, прогласила је привремени банкрот због значајног пада прихода од реклама.


Та медијска кућа је, истовремено, затражила судску заштиту од повjерилаца.

При томе је, како је саопштено, постигла прелиминарни договор о рjешавању проблема дугова са више од 60 одсто повjерилаца.

Током периода у коме ће бити под судском заштитом, компанија ће проћи кроз финансијску и власничку реорганизацију, о чијој се форми већ претходно договорила са већином повjерилаца.

„Ситадел” је власник 223 радио станице, од којих 165 ФМ станица. Посjедује и мрежу „Еј-би-си Рејдио нетворкс”, коју је 2006. године купила од компаније „Волт Дизни”.

Исто као и друге медијске групације и „Ситадел” је био тешко погођен привредном рецесијом, с обзиром на то да су му значајно опали приходи од реклама.

Тако су приходи те радио мреже у последњем тромjесечју ове године смањени за 14 процената, на 183 милиона долара.

Фирма, према документацији коју је предала стечајном суду, располаже са 1,4 милијарде долара активе, а њен дуг износи 2,5 милијарди долара.

„Ситадел” се прелиминарно већ договорио о рjешавању свих својих дуговања са више од 60 одсто повjерилаца.

Према том договору њихов основни дуг од 2,1 милијарде долара ће се претворити у нову позајмицу од 762,5 милиона долара, а преосталих 1,4 милијарде долара ће бити замрзнуто.

Надлежни повjериоци ће при томе добити 90 процената нових основних акција реорганизоване компаније „Ситадел”.

Шеф те медијске куће Фарид Сулејман је саопштио да ће „Ситадел” наставити да послује без прекида програма и да компања планира да из режима банкрота изађе што је могуће прије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog