Politika

Taдић у Стокхолму са кандидатуром у џепу

БЕОГРАД - Кандидатура Србије за пуноправно чланство у ЕУ биће данас уручена шведском премијеру Фредерику Рајнфелту, чија земља до краја године предсједава Унијом.


Кандидатуру ће на церемонији у Стокхолму, која почиње у 14.30 часова, предати предсједник Србије Борис Тадић који ће се са шведским премијером и европским комесаром за проширење Олијем Реном обратити новинарима.

Тадић сматра да Србија у најбољем могућем тренутку подноси кандидатуру иако још није испунила услове за ратификацију претходног корака, а то је потврђивање Споразумма о стабилизацији и придруживању.

"Да ли ћемо добити статус кандидата пре него што довршимо коначну сарадњу са Хашким трибуналом, то је потпуно друго питање. За ову фазу у којој смо сад, ми смо потпуно зарвшили процедуру, сачекали смо све што је био захтев наших партнера и пријетеља у ЕУ", рекао је предсједник Србије.

Влада Србије донијела је у суботу одлуку да кандидатура за чланство у Унији буде донесена до краја године, а Шведска је одредила 22. децембар као датум када та одлука може изванично да буде формализована.

Премијер Шведске, која до краја године предсjедава ЕУ, поручио је да је председник Тадић добродошао у Стокхолм и оцијенио да је Србија одлуком о кандидатури "начинила историјски корак".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog