Svijet

Ахмадинеџад: Американци измишљају па нам подмећу

ВАШИНГТОН - Повјерљиви ирански технолошки извјештај у којем се описују напори Техерана да изради детонатор атомске бомбе измислио је Вашингтон, рекао је данас ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад америчким медијима.


Америчка медијска кућа "Еј-Би-Си њуз" поставила је питање иранском предсједнику о извјештају дневника "Тајмс оф Лондон" објављен током протекле седмице о, како се наводи, повјерљивом иранском техничком документу у којем се описује четворогодишњи план за тестирање неутронског иницијатора, дијела нуклеарне бојаве главе која изазива експлозију.

"То су све измишљене гомиле папира који и даље смишља и шири америчка влада", рекао је Ахмадинеџад америчкој мрежи у интервјуу датом у Копенхагену, гдје је присуствовао конференцији УН о климатским промјенама у Копенхагену.

Према његовим ријечима, извјештаји да Иран ради на окидачу за атомску бомбу су "неосноване и неистините."

Лист "Тајмс оф Лондон" 14. децембра објавио је документ на фарси језику уз превод на енглеском под насловом "Увид у активности везане за специјални неутрон у сљедећих четири године".

У документу су описани кораци за развој и пробу дијелова неутронског иницијатора, направице која се налази на омотачу високо обогаћеног уранијума са податомским честицама како би изазвао ланчану реакцију нуклеарне експлозије.

Током протекле седмице, портпарол иранског Министарства иностраних послова Рамин Мехманпараст извјештај је назвао "неоснованим, који није вриједан пажње и осмишљен да се Иран изложи политичком и психолошком притиску".


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog