Društvo

Васић: Немамо довољно тужилаца

БАЊА ЛУКА - Начелник Управе криминалистичке полиције у Министарству унутрашњих послова Републике Српске Гојко Васић изразио је задовољство чињеницом да се у РС годишње ријеши најмање 400 коруптивних дјела, попут злоупотреба положаја, разних проневјера и превара у служби, наводећи да би резултат био и бољи да има довољно тужилаца.


"Тај број /тужилаца/ није адекватан броју људи који им ми процесуирамо", рекао је Васић и додао да је број откривених дјела у области привредног криминалитета, односно коруптивних дјела у РС, много већи него у сусједним земљама.

Васић је синоћ рекао да је на крају 2007. године Европска комисија оцијенила да је забрињавајуће стање у ауто-криминалу, иако РС има пет пута мање крађа аутомобила у односу на Федерацију БиХ, а ФБиХ два до три пута мање крађа него што их је у западној Европи.

"То значи да се на 100 000 становника у РС крало 15 возила, док је у западној Европи било 10 пута више крађа", прецизирао је Васић.

Он је рекао да полицији проблем у раду праве чести наводи у медијима о корупцији у некој области, што утиче да корумпиране особе више пазе да не буду ухваћене.

Васић је додао да корупцију треба документовати и да је није једноставно бранити на суду.

"Треба доказати да је неко заиста узео новац, јер у супротном иде ријеч против ријечи. Није нам циљ да некога дискредитујемо и процес доказивања се не ради преко ноћи", навео је Васић.

Предсједник Основног суда у Бањoj Луци Милан Тегелтија рекао је да је корупција проблем, "јер је постала навика и готово традиција друштвеног живљења" и истакао да је суштински проблем доказивање корупције.

Наводећи да још не постоји прилагођен кривично-процесни механизам за истраживање одређеног случаја корупције, Тегелтија је рекао да су закони одраз политичке воље и да одговорни политичари треба да раде на њиховом прилагођавању.

Према његовим ријечима, грађани треба да знају да ће када пријаве могућу корупцију то и бити пријављено, али и да ће у том случају бити заштићени.

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Момчило Новаковић рекао је да чињеница да је БиХ на 99. мјесту у Европи по степену корупције, показује да се ради о озбиљном проблему који разара друштво.

"БиХ је на 99. мјесту по присутности корупције, што говори да институције које већ постоје нису довољно учиниле у борби против овог кривичног дјела", сматра Новаковић.

Он сматра да је борба против корупције преширок појам да би се њиме бавили само парламенти или МУП-ови.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog