Svijet

Пекинг: Британци хтјели да заваде земље у развоју

ПЕКИНГ - Кина је одбацила наводе британског министра за климатске промјене Еда Милибанда да је Пекинг одговоран за то да преговори на конференцији у Копенхагену умало нису доживјели неуспјех.


Британски министар издвојио је Кину јер је ставила вето на споразум о ограничењу емисија штетних гасова.

Пекинг је истакао да су Милибандови коментари дио политичког плана да би се "изавало неслагање међу земљама у развоју".

Самит у Копенхагену окончан је 18. децембра и 192 земље учеснице нису успјеле да постигну чврст споразум за борбу против климатских рпомјена.

Према необавезујућем споразуму, који су постигли делегати, државе морају да наведу које мјере намјеравају да предузму да смање емисије штетних гасова за одређени проценат, као и да дозволе верификацију.

Портпарол кинеског Министарства иностраних послова Ђијанг Ју није поменула име британског министра, али је у коментарима које је пренијела агенција Синхуа рекла да "су одређени британски политичари били дио политичког плана."

Према њеним ријечима, циљ тог плана је "избјегавање одговорности коју треба преузети према земљама у развоју и изазивање неслагања међу земљама у развоју."

"Тај ће се план изјаловити", рекла је Ђијанг, преноси британски Би-Би-Си.

Милибанд је у чланку објављеном 20. децембра у британском дневнику "Гардијан" навео да је велика већина земаља била за правно обавезујући документ за заштиту планете али да се чинило да четири до пет земаља желе да "до договора не дође".

Британски министар истакао је да је Кина ставила вето на два предложена споразума о смањењу емисија, "упркос подршци коалицији развијених и велике већине земаља у развоју".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog