Svijet

Лавров: Нови споразум-радикалне мјере

МОСКВА - Русија и САД у склопу новог споразума планирају "радикално и без преседана" смањење својих арсенала стратешког наоружања, рекао је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.


Двије највеће нуклеарне силе покушавају да усагласе замијену за Споразум о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) потписан 1991. године, али до сада нису успјеле да постигну договор.

"У споразуму ће бити уговорено радикално смањење без преседана у области стратешког наоружања", рекао је Лавров.

Споразум о смањењу стратешког наоружања или СТАРТ истекао је 5. децембра.

Руска и америчка администрација преговарале су претходних неколико мјесеци о новом споразуму, који би обје стране обавезао да додатно смање број нуклеарних бојевих глава.

СТАРТ, који су 1991. године потписали некадашњи совјетски предсједник Михаил Горбачов и његов амерички колега Џорџ Буш старији, обавезивао је обје земље да смање број нуклеарних бојевих глава за најмање четвртину, на око 6.000, као и да примјене процедуре којима ће моћи да се провјери да се свака страна придржава споразума.

Обама и Медведев су се на самиту у јулу у Москви сложили да као дио новог споразума, у наредних седам година смање број нуклеарних бојевих глава на између 1.500 и 1.675.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog