Društvo

Почела сједница НСРС: Проширен дневни ред

БАЊАЛУКА - У Бањoj Луци је почела сједница Народне скупштине Републике Српске на чијем дневном реду је сада девет, умјесто седам закона по хитном поступку.


Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је да је, на приједлог Владе РС, дневни ред 23. посебне сједнице допуњен Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о пензијско-инвалидском осигурању и Приједлогом закона о допуни Закона о регистрацији пословних субјеката у РС.

Шеф Клуба посланика СДС-а Борислав Бојић рекао је да је постала уобичајена пракса да Влада РС пред сам почетак сједнице уврштава или повлачи тачке дневног реда које је усвојио Колегијум парламента Српске.

"Скупштина је подређена Влади и то може представљати проблем у функционисању највишег законодавног тијела", рекао је Бојић.

Посланик СДС-а Божидар Васић рекао је да је повријеђен Пословник и због тога што Приједлог ребаланса Буџета РС за 2009. годину нема наведен уставни основ за доношење закона.

Посланици су гласањем одбацили упозорења опозиције да је дошло до више повреда Пословника.

У парламенту Српске у току је пауза, коју је тражио Клуб посланика СДС-а.

На дневном реду 23. посебне сједнице су и три закона које је Влада РС повукла са дневног реда претходне посебне сједнице, а то су Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата РС, Приједлог закона о допунама Закона о заштити цивилних жртава рата и Приједлог закона о престанку важења Закона о Омбудсману РС.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о остваривању права на накнаду материјалне и нематеријалне штете настале у периоду ратних дејстава од 20. маја 1992. године до 19. јуна 1996. године, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на непокретности и Приједлог закона о измјени Закона о оружју и муницији.

На сједници би требало да буду имановани предсједник, замјеник предсједника и чланови Комисије за концесије РС, те предсједник и три члана Регулаторне комисије за енергетику РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog