Republika Srpska

Самосталне радње запошљавају по 3 радника

БАЊА ЛУКА - Од укупно 29 350 самосталних радњи у Републици Српској 93 одсто запошљава највише три радника, а само седам одсто има од три до девет запослених, рекао је данас секретар Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић.


"То говори колико смо практично слаби у економском смислу из простог разлога што се снага једне радње процјењује на основу броја запослених", изјавио је Братић Срни уочи сједнице Занатство-предузетничке коморе регије Бањалука.

Он је рекао да је у односу на прошлу годину запослено 6,8 одсто мање радника, те додао да је то само један разлог због кога је Влада РС покренула иницијативу да се мали привредници поново организују, јер једно вријеме нису радили.

Према његовим ријечима, тренутно је јако неповољан тренд за пословање, не само у РС већ и у окружењу, што је посљедица економске кризе, те додао да и отварање великих трговачких центара утиче на затварање малих занатских радњи.

Братић је истакао да је један од највећих проблема што тренутно има много закона и подзаконских аката у којим се мали привредник губи.

"Свака радња требало би да има правника да сваки дан прати измјене и допуне закона. Због тога се дешава да инспекција често кажњава. Покушаћемо да са ресорним министарством договоримо учешће у доношењу закона" напоменуо је Братић.

Он је нагласио да је неопходна и реформа у школству у смислу популарисања заната, зидара, керамичара, молера, квалификованих конобара, кувара, јер их већ сада нема довољно.

"Хоћемо да мијењамо амбијент, а ово је једна озбиљна акција у којој учествују Влада РС, Привредна комора, Агенција за развој малих и средњих предузећа, регионалне коморе", поручио је Братић и подсјетио да у РС има пет регионалних комора, Источно Сарајево, Добој, Бијељина, Бањалука и Требиње.

Секретар Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Славко Којић рекао је да у овој регији има 21 општина и да су у свим у којима су била удружења извршени реизбори, како би се поново оживјела и помогла у заштити и опстанку малих привредника.

"У нашој регији има око 15 500 малих предузетника, а само Бањалука око 4 600, мада тај број осцилира, поготово у данашњем времену економске кризе. Зато је оживљавање удружења у општинама и регијама веома потребно, како би мали предузетници постали партнери локалним заједницама и Влади РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog