Politika

Србија подннијела кандидатуру за ЕУ

ШТОКХОЛМ - Србија је данас званично поднијела кандидатуру за чланство у ЕУ на церемонији у Штокхолму.


Предсједник Србије Борис Тадић предао је кандидатуру премијеру Шведске Фредерику Рајнфелту, чија земља предсједава Унијом до краја године.

Влада Србије је у суботу донијела одлуку о подношењу кандидатуре за чланство у Унији до краја године, а Шведска је, као предсједавајућа, одредила 22. децембар као датум када та одлука може званично да буде формализована.

Премијер Шведске, која до краја године предсједава ЕУ, поручио је да је предсједник Тадић добродошао у Штокхолм и оцијенио да је Србија одлуком о кандидатури "направила историјски корак".

Тадић је раније објаснио да је Србија завршила комплетну процедуру за подношење кандидатуре за чланство, пошто је оцијењено да Србија у пуној мјери сарађује с Хашким трибуналом.

"Потпуно је друго питање да ли ћемо добити статус кандидата пре него што довршимо сарадњу са Хашким трибуналом", навео је Тадић.

Он је додао да је у овој фази завршена комплетна процедура и да је Србија „сачекала све оно што је био захтјев партнера и пријатеља из Европске уније“.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog