Politika

Измјењен закон о безбједности саобраћаја у Бих

САРАЈЕВО - Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, којим се превазилазе уочени недостаци у примјени овог закона и ова област усклађује са европским и стандардима држава у окружењу.


Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је на конференцији за новинаре да се измјенама и допунама Закона уводе школске саобраћајне патроле, чиме се жели побољшати безбједност дјеце на путевима.

Ограничење брзине кретања у насељу смањује се за 10 климетара на час, чиме се врши усклађивање са препорукама Свјетске здравствене организације, а уводи се и ограничење брзине за возила која до сада нису била законски третирана.

Министарство комуникација и транспорта БиХ дужно је да, у сарадњи с надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта, изради стратегију безбједности саобраћаја на путевима у БиХ коју ће утврдити Савјет министара БиХ и упутити Парламентарној скупштини на усвајање.

Акционе планове за провођење ове стратегије усвојиће Савјет министара БиХ, владе ентитета и Брчко дистрикта БиХ у идентичном тексту.

Савјет министара БиХ утврдио је и Приједлог закона о радном времену, обавезним одморима и уређајима за евидентирање у друмском превозу, који садржи ознаку "Е" о усклађености са европским законодавством, припремљен у складу са Програмом приоритета у законодавним активностима за провођење Европског партнерства и Привременог споразума о стабилизацији и придруживању.

Шпирић је навео да се овим законом прописује да просјечно седмично радно вријеме мобилних радника у друмском превозу не смије бити дуже од 48 часова, а само изузетно у одређеним ситуацијама може бити продужено до 60 часова.

Дневно радно вријеме ових радника не смије бити дуже од девет часова, а паузе за мобилне раднике морају се одржавати након шест часова непрекидног рада, а за возаче након четири и по часа вожње.

Скраћивање процедуре у процесу доношења овог закона проистекло је због обавезе БиХ да, као потписница Европског споразума о раду посаде возила која обављају међународни друмски превоз, до 16. јуна 2010. године уведе систем дигиталних тахографа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog