Politika

Инцко доставио Шпирићу попис државне имовине

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко доставио је данас предсједавајућем Савјета министара БиХ Николи Шпирићу попис државне имовине који је урадила Канцеларија високог представника.


Током сусрета са Инцком, Шпирић је рекао да је потребно постићи споразум о расподјели имовине, како би били испуњени услови за транзицију ОХР-а, те констатовао да је за то потребан и политички договор.

Шпирић је подсјетио да је у два наврата на сједницама Савјета министара предлагао допуну одлуке према којој би Комисија за државну имовину била задужена да достави прелиминарни списак имовине која је потребна институцијама на нивоу БиХ за извршавање њихових уставних надлежности, али да није било спремности бошњачких министара за њено доношење.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко објавио је данас да је тим за попис државне имовине, који је успостављен на основу његове одлуке 12. августа, пописао укупно 1 000 јединица.

Инцко је на конференцији за новинаре нагласио да је од ових хиљаду јединица 979 у БиХ, а 21 у седам држава изван БиХ.

Према ријечима вишег консултанта ОХР-а Кемала Арнаутовића, једна јединица представља оно што се води у једном посједовном листу у оквиру једне катастарске општине.

Високи представник је напоменуо да је државна имовина пописивана према дефиницији Савјета министара БиХ из 2004. године те позвао политичке лидере да постигну договор о њеној расподјели.

Инцко је рекао да ће попис имовине бити сутра достављен Савјету министара БиХ, а копије ентитетским владама и институцијама, као и Влади Брчко дистрикта.

„Сада је на политичким лидерима у БиХ да се ангажују на питањима расподјеле државне имовине и позивам да што прије почну политичке преговоре који ће резултовати међувладиним споразумом“, нагласио је високи представник.

Инцко је похвалио тим који је урадио попис рекавши да је одрадио невјероватан посао од укупно 9000 страница материјала.

Он је рекао да је ОХР-ов тим у року од 13 седмица прикупио податке из 48 земљишно-књижних и више од 140 катастарских канцеларија у БиХ.

„Сљедећи корак ОХР-а је да ће копију извјештаја о попису као и електронску копију базе података о попису са приступом цјелокупној релевантној документацији доставити ентитетским владама и Брчко дидтрикту“, нагласио је Инцко.

Инцко се захвалио на подршци Савјету за имплементацији мира и владама страних земаља које су финансирале попис са нешто више од 100.000 евра.

„Предмет нашег пописа се темељи на дефиницији државне имовине Савјета министара БиХ из 2004. године када је он покренуо ово питање“, напоменуо је високи представник.

Инцко је подсјетио да је ПИК прошле године поставио рјешавање државне имовине као први циљ за транзицију ОХР-а у Канцеларију специјалног представника ЕУ.

„Најважнији разлог зашто је потребно ријешити питање државне имовине јесте да ова земља буде у стању да смјести институције које ће се морати изградити као дио процеса присту Европској унији.

Чињеница је да ће новац пореских обавезника бити више сачуван у будућности тако што ће у великом дијелу бити омогућен престанак изнајмљивања простора за смјештај институција БиХ који буџет кошта десетине милиона КМ свеке године“, истакао је високи представник.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog